Veerkracht en krediet, na Zijlstra en Hamers

Eergister pleitte president-commissaris Jeroen van der Veer van ING in de Tweede Kamer opnieuw voor de salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers. Hij verwachtte begrip maar de politici vertoonden vooral verbazing en irritatie. Na zijn hoofdrol bij het aftreden van Halbe Zijlstra, had Van der Veer plotseling veel minder krediet bij zijn gehoor.

(bronvermelding foto links: Zil)

Baudet van komeet tot meteoor

De Koran moet worden verboden en de ‘linkse pers’ aan banden gelegd, volgens de PVV. Terwijl een partij met vrijheid in de naam een bijzondere interpretatie van dat woord verkondigt, is bij Forum voor Democratie de democratie een probleem. Partijleider Thierry Baudet (tevens partijvoorzitter) zette een aantal actieve leden uit de partij. Hoe komt dat en is de partij nog te redden?

Wanneer wankelt Wilders’ waarheid?

Hij waant zich machtig en zaait paniek op het  politieke toneel. Ik denk dat de instorting van zijn electorale imperium nadert.  Niet door de schandalen of uitputting, maar omdat de kiezer genoeg heeft van de scheldpartijen en extreme uitspraken die Wilders debiteert. Daarnaast zal de PVV steeds meer trekken gaan vertonen van de organisatiecultuur bij het ministerie van Justitie waar wantoestanden al veel onheil hebben gegeven.

Zodra hij dat merkt zal hij zelf een stap terug  doen, zodat het een vrije keuze lijkt. Hoe dichtbij is dat moment?

Bedroevende blunder van Rutte

Wat bezielde premier Mark Rutte toen hij zei ‘tot de laatste snik’ te blijven vechten tegen een nexit? De intentie zal zijn geweest om te roepen dat hij edelmoedig en heldhaftig is. Maar wat kiezers voelen bij deze uitspraak is een gebrek aan koers en kracht. Rutte zou moeten weten dat gevoelens nu eenmaal een grote rol spelen in het stemhokje. De onmacht die hij uitstraalt is voor een doorwinterde politicus dan ook niet normaal.

De geloofwaardigheid van Trump

Volgende week wordt Donald J. Trump president van de Verenigde Staten. Hij is al maanden in opspraak door handelingen in het verleden en recente uitspraken. Tegelijk zijn er heel veel kiezers die vierkant achter hem blijven staan. Gaat de onrust toe- of afnemen?

Wat NU bij de SP?

“We laten ons niet verdelen” zegt partijvoorzitter Ron Meyer in reactie op de gezagscrisis van partijleider Emile Roemer. Wat is de achtergrond daarvan, wat is het effect en vooral wat NU?

“Ren maar naar de Pearle”

“Ren maar naar de Pearle” zingt Jan Smit in een tv-spot, want de actie is al bijna afgelopen. De klant denkt: “Had je dat niet eerder kunnen vertellen.”