Baudet van komeet tot meteoor

FVD moet snel bakens verzetten

3

De Koran moet worden verboden en de ‘linkse pers’ aan banden gelegd, volgens de PVV. Terwijl een partij met vrijheid in de naam een bijzondere interpretatie van dat woord verkondigt, is bij Forum voor Democratie de democratie een probleem. Partijleider Thierry Baudet (tevens partijvoorzitter) zette een aantal actieve leden uit de partij. Hoe komt dat en is de partij nog te redden?

Deel op social mediaShare on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Feiten

Enkele kenmerkende fenomenen rond zijn beeldvorming:

Beleving

Voor velen is Baudet een rijzende ster aan het politieke firmament, aan het hoofd van een partij die als een komeet stijgt in de peilingen. Met ideeën waar een deel van het electoraat naar snakt en een aanhang die (in tegenstelling tot de PVV) vooral jong en hoogopgeleid is. Zo leek Baudet een verbeterde versie van Wilders: fris, sympathiek. spontaan en beter onderbouwde standpunten.

Dat er nu bonje uitbreekt moet voor hem een grote tegenvaller zijn, het kost heel veel stemmen. Terwijl hij ook weet dat juist door zijn centralistische houding de verantwoordelijkheid nergens anders berust dan bij een heel kleine kring: penningmeester Henk Otten en hijzelf.

Behoeftes

Tijdens een congres heb ik persoonlijk gezien dat Baudet het niet kan laten zichzelf in het middelpunt te plaatsen, ten koste van degenen die hij (blijkbaar) als concurrent ziet, denkend dat hij hiermee stijgt in de achting van aanwezigen. Hij wil zichzelf etaleren: nog meer dan invloed op de besluitvorming wil hij een rolmodel zijn, iemand wiens aanzien en invloed totaal onbereikbaar zijn maar wel door iedereen worden begeerd.

De leden van FVD zijn hoogopgeleid en loyaal. Ze willen graag een zinvolle rol onder zijn leiderschap, waarbij ze zich gehoord voelen in hun inzicht en loyaliteit, te midden van meer volwassen, democratische verhoudingen dan bij de verwante PVV.

Strategie

De strategie is grotendeels identiek aan die van de PVV: bruskeren met verrassende uitspraken waarin gerekend wordt op  aandacht van de media, waarschuwen voor gevaar en (dreigen met) tegenmaatregelen bij ongewenste stappen van anderen, zoals een rechtszaak.

Pluspunten

Baudet is jong, aantrekkelijk en spraakmakend. Hij wist in korte tijd een sprankelende en daadkrachtige reputatie op te bouwen en daarmee twee zetels te halen.

Minpunten

Het lijkt erop dat Baudet niet inziet dat hij naast zijn talent ook gebreken heeft: Hij is primair overmoedig, hij overschat vooral het verschil in intelligentie tussen hem en anderen. Daarnaast ziet hij niet in dat hij het opleidingsniveau en de motivatie van zijn achterban moet benutten in plaats van onwelgevallige standpunten te bestrijden.

Advies

Binnen de huidige verhoudingen in de wetenschap hebben de klimaatsceptici nog een lange weg te gaan. Zolang er geen sterke argumenten zijn die de overeenstemming in de wetenschap aantasten, is voorzichtigheid tactisch beter dan dreigementen. De omgang met zijn gemotiveerde, mondige en loyale achterban vraagt om dialoog in plaats van royement.

De kloof tussen hoge pretenties en lage zelfkennis doet vermoeden dat Baudet een heel fundamenteel probleem heeft met zijn geloofwaardigheid. Als hij niet snel de bakens verzet raakt hij verstrikt in zijn zelfbeeld en mietert hij als een meteoor uit het firmament weer omlaag. Dat zal gepaard gaan met veel theater en bevestiging van zijn gebrek aan zelfreflectie.

Op de ochtend dat dit blog is geschreven bleek dat de nummer 3 op de kieslijst voor de Tweede Kamer de kritiek op Baudet deelt. Daarmee lijkt de aftakeling een hogere versnelling te krijgen en is dus de noodzaak van snel bijsturen des te groter.

Weblinks